Fişeğin parçaları nelerdir?
Kartuşun parçaları Kartuşun uç kısmına mermi (çekirdek) denir. Silah ateşlendiğinde, mermi (çekirdek) hedefe doğru uçar. İkinci kısım yakıttır. İtici barut yandığında, oluşan basınç mermiyi kartuştan ayırır ve namludan dışarı iter.
Fişeğin içinde ne var?
Yapı Fişeklerin yapısını bir bütün olarak ele aldığımızda; metal kovan-piston, plastik kovan, valf ve içindeki saçma (daha doğrusu ateşlenecek kurşun bilye veya kapsül), kapsül ve barut ile kapsülden oluşmaktadır.
Şarjör parçaları nelerdir?
Sürgü (kapak takımı): namlu, emniyet mandalı, yay ve dipçik, sürgü kilidi, gez, ön gez, fişek çıkarma yuvası, tırnak, iğne ve yay, namlu yüksüğü, kompanzatör (deflektör) Şarjör (dipçik): şarjör borusu (kartuş). ), şarjör kapağı, şarjör kapağı mandalı, yay, braket.
Tabancanın ana parçaları nelerdir?
1. GÖVDE: Silahın tüm hareketli ve sabit parçalarını destekleyen parçadır. 2. SAP: Silahı kavramaya ve tutmaya yarayan parçadır. 3. NAMLU: Merminin hedefe eşit şekilde ulaşmasını sağlayan parçadır. 4. İĞNE: Merminin ateşlenmesini sağlayan parçadır.
Fişeğin ateşlenen parçası nedir?
Silahtaki fişeği ateşleyen cihaza ateşleme cihazı denir. Silahlardaki ateşleme mekanizmasının elemanlarını şu şekilde sıralayabiliriz. Bu özelliğe sahip tabancalarda ateşleme pimi veya ateşleme yayı bulunmaz. Ateşleme, çekicin ucundaki pimle kapsülün bastırılmasıyla gerçekleşir.
Fişekte kalibre nedir?
O zaman kalibrenin anlamını kısaca açıklamaya çalışalım. Öncelikle “kalibre” terimini tanımlayarak başlayalım. Aslında yivli silahlar ve bu silahlarda kullanılan mermiler için kalibre; tıpkı santimetre ve milimetre gibi bir ölçü birimidir ve bir inçin yüzde birine eşittir.
Namlu içindeki girintilere ne ad verilir?
B) Silindirin içindeki girintilere çap denir. C) Seri üretilen tabancalarda kavrama emniyeti bulunur. D) Tabancalarda her çapta fişek kullanılır.
Bir şarjörde kaç kurşun var?
Şarjörler yüksek fişek kapasitesine sahiptir. Şarjörlü tabancaların fişek kapasiteleri 6+1 ile 16+1 arasında değişmektedir. Şarjörlü tabancaların (örneğin: 12+1, 14+1, 15+1, 16+1, 8+1, …) fişek kapasitesi belirtilirken artı bir (+1) terimi kullanılır.
Yiv ve set nedir?
Merminin stabilitesini ve hızını artırarak menzili, hasarı ve hedef üzerindeki etkiyi artırır. Namlunun içindeki oluklara “oluk”, çıkıntılara ise “set” denir. Bu tip namluya sahip tüfeklere “yivli tüfek” denir. Günümüzdeki piyade tüfeklerinin neredeyse tamamı ve tüm tabancalar yivli silahlar kategorisine girer.
Rayyür ne demek?
Merminin havada düzgün bir şekilde hareket edebilmesi için gerekli açısal hızı sağlamak amacıyla, atıştan sonra namlu içerisinde mermi çekirdeği üzerinde “rayyür” adı verilen çizgiler halinde oluk ve yivler oluşturulur ve ayırıcı karakteristik oluk ve yiv setleri oluşturulur.
Fişek yatağı nedir?
KARTUŞ YATAĞI: KARTUŞUN atışa hazır halde bulunduğu ve iğnenin çarpmasıyla patlamanın meydana geldiği yerdir.
Atış yaparken nefes tutulur mu?
Nefesinizi ne kadar tutmalısınız? Bir atıcının nişan alırken ve tetiği çekerken nefesini tutması gerektiği bilinen bir kuraldır.
Tabanca balistik parçaları nelerdir?
Bunlar; mermi çekirdekleri, mermi kılıfları ve parçaları, mermi çekirdekleri, av fişeği kapsülleri, av fişeği saçmaları olarak sıralanabilir.
Yiv ve set silahın hangi parçasında bulunur?
Namlunun içindeki oluklara “oluk”, çıkıntılara ise “set” adı verilir. Bu tip namluya sahip tüfeklere “yivli tüfek” denir. Günümüzdeki piyade tüfeklerinin neredeyse tamamı ve tüm tabancalar yivli silahlar kategorisine girer.
Fişekte kalibre nedir?
O zaman kalibrenin anlamını kısaca açıklamaya çalışalım. Öncelikle “kalibre” terimini tanımlayarak başlayalım. Aslında yivli silahlar ve bu silahlarda kullanılan mermiler için kalibre; tıpkı santimetre ve milimetre gibi bir ölçü birimidir ve bir inçin yüzde birine eşittir.