Büyüteç sözcüğünün kökü nedir?
Lupe – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe uyt- fiilinden Yeni Türkçe eki +(g)Aç ile türemiştir.
Yetişkinin kökü ne?
nor- – Nişanyan Sözlüğü.
Kocaman kelimesinin kökü nedir?
devasa – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe “kos” kelimesinin “yaşlı veya iri kişi” anlamına gelmesinden oluşmuştur (NOT: veya aynı anlama gelen Farsça χōca kelimesinin bir bileşimidir) ve Farsça mān “benzer, benzer” kelimesinin bir bileşimidir.
Geniş kelimesinin kökü nedir?
GENİŞ (< GEŊ+İ-Ş) Türk dilinin yazı tarihi ve yazılı eserleri incelendiğinde “geniş” sözcüğünün en küçük anlam birimi olmadığı, sözcüğün “geŋ/keŋ/kéŋ” isim kökünden türetilmiş olması gerektiği anlaşılmaktadır (Gülensoy, 2011: 364).
Büyük’ün kökü nedir?
büyük – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bedük, “büyük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe bedü – “büyümek” fiilinden ve Eski Türkçe +Uk ekinden türemiştir.
Büyüteç nedir TDK?
Büyüteç, içbükey bir mercek kullanarak nesneleri büyüten bir araçtır.
Çocuk kökü ne?
Eski Türkçedeki “nazik”, “bebek, özellikle domuz yavrusu” kelimesinden gelir. Bu kelime çocuk dilinden gelir.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Gülümsemek kökü nedir?
Eski Türkçe kulumsin fiilinden türemiştir – “kolayca gülmek, gülümsemiş gibi görünmek”. Bu fiil, Eski Türkçe kul- fiilinden, Eski Türkçe eki +ImsA- ile türemiştir.
Büyümek türemiş mi?
“0 her zaman büyük düşündü.” cümlesindeki altı çizili sözcük, “büyümek” fiiline “-k” isim eki eklenerek türetilmiştir. Cümledeki sözcük zarf işlevi gördüğünden bu sözcük türemiş bir zarftır.
Büyümek kökü isim mi fiil mi?
büyümek, yaşlanmak (olma fiili)
ŞişmAnın kökü nedir?
Fat – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe şi- fiilinden Türkçe-Türkçe +mAn ekiyle türemiştir.
Sevmek yapım eki mi?
1.
Sevimli kelimesinin kökü nedir?
tatlı – Nisanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe sevim kelimesinden, Türkçe-Türkçe eki +lI(g) ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sev-‘e bakınız. tatlı: sevgili, çekici.
Aşırı kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe asru “çok, çok iyi, son derece” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe aş- “üzerinden geçmek” fiilinden Eski Türkçe eki +(g)ArU ile türemiştir.
Büyülü kelimesinin kökü nedir?
Büyü, (Büy/Büğ/Böğ) kökünden türemiştir.
Büyüteç adı nedir?
Büyüteç; Küçük objelerin daha büyük görünmesini sağlayan cihazlardır.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen şey, kelime” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Görümce kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe kör fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +Im’dir. Daha fazla bilgi için bkz. Türkçe’deki özel anlamı muhtemelen “gelini ziyaret eden kişi” anlamından türemiştir. Kayınvalide: soeur de mon mari [kocanın kız kardeşi].